Latviešu virtuve iesācējiem

Ja plānojat apmeklēt Latviju un domājat, ko vispār sagaidīt, šeit atradīsiet nelielu ieskatu vietējo ēdienu un dzērienu pasaulē.

Tas varētu izklausīties kā kaut kas no Dr. Seuss grāmatas, bet pelēkie zirņi ar speķi tiek uzskatīti par vislatviskāko ēdienu no visiem. Tas ir kā sautējums, kas pagatavots no dažādu veidu vietējiem zirņiem, kas sajaukti ar ceptiem sīpoliem un kūpinātu speķi, proti, tas ir lidzīgs kūpinātam bekonam, kas tiek iegūts no cūku vēderiem. Ēdiens radies sniegotajos vakaros, kad vietējie uzmeklēja savus žāvētos un konservētos ēdiena krājumus, lai pagatavotu kaut ko īpaši sātīgu.

grey-peas-and-bacon-1500-cs

Vislatviskākais ēdiens – pelēkie zirņi ar speķi © Zhenia Viazankina / Shutterstock Images

Rupjmaize

Tāpat kā lielākajai daļai latviešu Ziemeļeiropas kaimiņu, arī latvieši ir iemīļojuši īpaši tumšu rudzu maizi, kas tiek pasniegta pie lielākās daļas maltīšu. Tā pieejama kā rupjmaize un saldskābā maize. Labos restorānos šī maize tiek pasniegta kopā ar zaļumu sviestu.

Līdz šim izklausās diezgan normāli, tomēr mazliet netipiskākam gardumam, kā būs ar desertu, kas gatavots no rudzu maizes (maizes zupu)? Šajā kombinācijā slapja rupjmaize tiek izlaista caur sietu, sajaucot ar cukuru, garšvielām un žāvētiem augļiem, kas viss tiek pārklāts ar putukrējumu. Tad to sauc par rupjmaizes kārtojumu, kas tiek gatavots pa kārtām ar ievārījumu un putukrējumu.

 

latvian-rye-bread-1500-cs

Tradicionālā latviešu rupjmaize, gatava, lai liktu to krāsnī  © LusisMartins / Getty Images

Cūkgaļa, cūkgaļa un vēlreiz cūkgaļa

Nav nekas latviskāks kā ķerties pie cūkgaļas. Vai arī kā būtu ar cūkgaļas ribiņām? Vai cūkgaļas galertu? Nabadzīgākos laikos latvieši izmantoja visu dzīvnieku, lai pagatavotu visdažādākos ēdienus, tādējādi cūkas galvai un pat astei esot kādos ēdienos, tā radās ēdienu ekonomiskā versija, piemēram, grūdenis, tāda kā pērļu miežu putra.

Kaut kas ar zivīm

Jebkurš, kurš kādreiz ir sastapies ar Ziemeļeiropas virtuvi, noteikti ir pamanījis siļķes nozīmību. Latvijā tā ir populāra ne tikai cepta, bet arī marinētā formā. Kūpinātas šprotes eļļā ir tradicionāla delikatese Rīgā (izmēģiniet tās zivju restorānā Le Dome) un kūpinātas zivis vasarā ir pieejamas arī jūras piekrastes pilsētās. Liepājā īpaši populāra ir menca ne tikai svaiga, žāvēta vai kūpināta, bet vispopulārākais tradicionālais ēdiens ir Liepājas menciņš (kūpināta menca, kartupeļi un sīpoli).

fish-market-riga-1500-cs

Zivis Rīgas Centrāltirgū © Borya / CC BY-SA 2.0

Kaut kas blakus

Ja jūs apsēžaties, lai ieturētu diezgan tradicionālu maltīti, piemēram, ceptu siļķi, visdrīzāk tā jums tiks pasniegta ar vārītiem kartupeļiem un biezpienu, kas nedaudz pārkaisīts ar dillēm. Patiesībā, ja ir viena garšviela, kas tiešām dominē visā latviešu virtuvē, tad tās ir dilles. Varbūt samainiet kartupeļus pret kāpostiem un biezpienu aizstājiet ar skābo krējumu, un jūs būsiet pagaršojis lielāko daļu no latviešu virtuves piedāvātā. Tāpat skābais krējums tiek pievienots daudziem ēdieniem, tādiem kā sīpolu sitenis (liellopu un sīpolu sautējums) un skābeņu zupa (skābeņu zupa ar vārītām olām). Gaļas ēdienus bieži sautē ar mārrutkiem vai sinepēm.

Meža veltes

Atbrauciet rudenī, latvieši ņem savus gumijas zābakus un dodas mežos lasīt sēnes. Ar vismaz 30 indīgām sēņu sugām – no kurām dažas var pat nogalināt – mēs jums neiesakām uzmeklēt šos gardumus pašiem, tomēr jūs vienkārši un droši varat nobaudīt nelielu sauju ar bekām un gailenēm restorānos visa valsts teritorijā. Pašā vasaras plaukumā ēdienkartēs ievērojami parādās meža ogas gan saldos, gan pikantos ēdienos. Meklējiet melleņu zupu ar klimpām deserta ēdienkartē.

seasonal-mushrooms-latvia-1500-cs

Izlase ar ēdamajām sēnēm, kas salasītas Latvijas mežos  © NaturePhotography / Shutterstock Images

Aizgājuši uz krogu

Labākā vieta, kur izbaudīt tradicionālu latviešu tirgošanos ir krogs. Bieži šādas visur esošās iestādes latviskumu pauž ar zemnieku stila dekoriem, kā arī oficiantiem apģērbtiem pieturoties pie šī stila. Rīgā restorānu ķēde LIDO piedāvā visiem pieejamu un ģimenēm draudzīgu latviešu kroga atmosfēru. Lai arī tie atšķiras, kopumā tur ēdiens ir samērīgās cenās un patiesībā diezgan kvalitatīvs (tiek piedāvāts vidējs cūkas ribiņu ēdiens). Lai gūtu labāku arī kultūras pieredzi dodieties uz galveno ēku LIDO Atpūtas Centrs, kas ir guļbūves ēka ar dzirnavām, visa ēka ir izdekorēta latviskā tematikā.

Vecā melnā maģija

Vīnogām nav lielas iespējas izaugt tik labi ziemeļos, tāpēc nav pārsteigums, ka alus ir populārākais dzēriens. Gandrīz katrā pilsētā atradīsiet arī alus ražotni, mēs iesakām Užavas (no Ventspils) un Valmiermuižas (no Valmieras). Nav neviens dzēriens, kas būtu latviskāks par melno balzāmu, lai arī biezs, intensīvi rūgts, augu degvīns, kas viegli var tikt uzskatīts par zālēm (tam patiesībā arī ir īpašības, kas nepieciešamas veselības uzlabošanai), vai vienlaikus raķešu degviela (tam ir 45%). To vislabāk baudīt kopā ar upeņu sulu.

black-balsam-riga-1500-cs

Daudzos veikalos Rīgā tiek tirgots populārais melnais balzāms © Chris / CC BY 2.0

Kaimiņu: krievu garšas

Trīssimt gadu laikā, ko valdījuši krievi, noteikti ir atstājuši arī ietekmi un etniski arī veidojot ceturto daļu Latvijas teritorijas iedzīvotāju, nav grūti atrast Krievijas produktus. Viena no populārākajām uzkodām ir pelmeni, gaļas klimpu paveids, kas tiek pasniegtas kopā ar skābu krējumu. Rīgā varat iegūt lielu bļodu ar šādiem pelmeņiem tikai par  €2.50, Pelmeņi XL, vai arī nedaudz smalkākā versijā pilsētas labākajā krievu restorānā Tēvocis Vaņa. Pēdējā minētā arī ir lieliska vieta, kur nogaršot bliņas un citus krieviem raksturīgos ēdienus.