Kas ir ēdienu festivāls?

Ēdienu festivāls ir pasākums, kas ietver plašu klāstu ar dažādiem ēdieniem, kas visbiežāk ir pieejami pagaršot un iegādāties. Ēdiens, kas izcelts visā festivālā var būt, piemēram, kāda sastāvdaļa – dārzenis vai gaļa – tāpat arī ēdiena pagatavošanas veids. Tāpat tas var koncentrēties uz īpašu kādas valsts vai pasaules reģiona virtuvi. Daudzos no šāda veida festivāliem tiek piedāvātas arī ēdiena pagatavošanas demonstrācijas, kādu šefpavāru piedalīšanās vai ēdiena gatavošanas sacensības. Pasākumos var tikt piedāvāts arī alus un vīns, kas piestāv konkrētajiem ēdieniem. Šāda veida festivāli parasti tiek rīkoti ārā un katram pārdevējam var būt atsevišķa vieta.

Piedāvātie ēdieni ievērojami atšķiras. Dažos pasākumos tiek piedāvāti konkrētas valsts virtuves ēdieni, piemēram, itāļu, franču vai ķīniešu virtuve. Savukārt citos uzsvars tiek likts uz kādu sezonālu ēdienu, piemēram, kukurūza, ķiploks. Tāpat ēdienu festivāls var izcelt kādu no ēdiena pagatavošanas veidiem, piemēram, bārbekjū vai vispārēju konceptu – vietējie produkti vai ekoloģiski produkti.

Restorāni, šefpavāri vai vietējie zemnieki var piedalīties atsevišķos nodalījumos šajos festivālos. Šādā vietā visbiežāk būs galdiņi un pārvietojama virtuves iekārta. Visbiežāk katram no pārdevējiem ir arī uzkodas, ko klientiem nogaršot. Tāpat var tikt piedāvāti sagatavoti ēdieni vai, piemēram, mērces un garšvielas pārdošanai, ko var izmantot vēlāk mājās.

Ēdienu festivālā viesbiežāk būs arī vīna un alus degustācijas. Dzērieni visbiežāk tiek izvēlēti, lai labi saskanētu ar piedāvātajiem ēdieniem. Šāda veida pasākumi var dot iespēju apmeklētājiem izmēģināt jaunus ēdienus, tāpat arī dzērienus, kas izceļ ēdienu garšas.

Papildus tirgošanai, ēdienu festivālā var noritēt arī tādi pasākumi kā ēdienu gatavošanas sacensības un demonstrācijas. Šo sacensību laikā šefpavāri vai amatieri var sacensties, lai pagatavotu labāko recepti un varbūt pat var laimēt naudas balvu. Ēdienu demonstrācijas apmeklētājiem soli pa solim rāda ēdienu pagatavošanas mākslu. Šos paraugdemonstrējumus visbiežāk sniedz pieredzējuši šefpavāri.

Daudzi ēdienu  festivāli notiek ārā parkos vai gājēju ielās. Tāpat atsevišķi pasākumi var notikt lielās auditorijās, konferenču zālēs. Parasti būs arī galdi ar krēsliem, kur nobaudīt ēdienu dažādību. Ēdienu festivāls visbiežāk notiek vismaz vienu dienu vai vairākas, bieži tās ir nedēļas nogales.