9 latviešu ēdieni, kurus jāpagaršo

Lai labāk izprastu latviešu kultūru un tradīcijas, jums jāiepazīstas ar unikālajiem ēdieniem, ieskaitot kvasu, sēņu ēdieniem un īstu rupjmaizi. No sākuma daži no ēdieniem var likties jocīgi, tomēr, ja esat gatavs neaizmirstamām gastronomiskām izvirtībām, jūs vēlēsieties visus no ēdieniem vest līdzi uz mājām.

Rupjmaize

Rupjmaize ir ārkārtīgi populāra visā Latvijā un ir pat pieejama dažādos veidos, ieskaitot tumšo vai saldskābo rudzu maizi. Latviešiem patīk baudīt gandrīz jebkuru ēdienu ar rupjmaizi. Tāpat ir pieņemts to ēst brokastīs, uzsmērējot sviestu ar sieru vai šķiņķi.

Biešu zupa

Biešu zupa ir unikāls latviešu ēdiens, kas ir ļoti populārs arī Lietuvā. Sākumā tas var garšot un izskatīties mazliet dīvaini, būsim godīgi, neviens negaida, ka zupa būs violetā krāsā. Turklāt, viss kļūst vēl dīvaināk, kad garšojat biešu auksto zupu, kas tiek sagatavota izmantojot kefīru, bietes, gurķus, olas un zaļumus.

Speķis

Speķis ir kaut kas līdzīgs kūpinātam bekonam, kas ir no cūkas vēdera. Tas ir izteikti trekns ēdiens un tas kļuvis populārs jau vairākus gadsimtus atpakaļ, kad zemniekiem vajadzēja uzņemt daudz enerģijas, lai turpinātu lauku darbus. Viens no tradicionālākajiem ēdieniem ar speķi ir pelēkie zirņi. Tas ir vienkāršs ēdiens, kas tiek pagatavots no dažādu veidu zirņiem, sajaucot ar ceptiem sīpoliem un speķi.

Maizes zupa

Ja biešu zupa jums vēl nav pietiekami dīvaini, jums jāpamēģina maizes zupa, kas Latvijā tiek uzskatīta par desertu. Šis ēdiens tiek gatavots no rupjmaizes kopā ar cukuru, žāvētiem augļiem un putukrējumu. Lielākajai daļai latviešu šis ēdiens ļoti garšo, jo tas atgādina par bērnību.

Kvass

Kvass ir unikāls dzēriens, kas populārs tikai Austrumeiropā un tiek gatavots no rupjmaizes. Kvass netiek uzskatīts par alkoholisku dzērienu, tomēr tas satur 1.2% alkoholu. Mājās gatavotam kvasam ir ļoti līdzīga garša alum, tikai saldāka.

Sēnes

Sēnes ir būtiska sastāvdaļa latvieša virtuvē rudens periodā, jo cilvēki dodas uz mežiem, lai salasītu sēnes turpmākajam gadam. Ir diezgan daudz latviešu ēdieni, kas tiek gatavoti no sēnēm, tomēr garšīgākais no tiem ir cepta baravika ar sāli, rupjmaizi un zaļumu sviestu. 

Kūpināta zivs

Latvijā ir lieliska pieeja Baltijas jūrai, tāpēc nav pārsteigums, ka zivis ieņem būtisku vietu latvieša ēdienkartē. Vispopulārākās no zivīm ir mencas, līdakas un zuši, kā arī daudzas citas. Liepājā tradicionālais ēdiens ir Liepājas Menciņš, kas tiek gatavots no kūpinātas mencas, kartupeļiem un sīpoliem. Jums tas jāizmēģina, lai saprastu latviešu ēdienu maģiju un dažādību.

Kartupeļu pankūkas

Kopumā kartupeļi ir ļoti būtisks dārzenis latvieša virtuvē, kuru var viegli izaudzēt piemājas dārzā. Lai arī lielākā daļa cilvēku nevar iztēloties pankūkas, kas gatavotas no kartupeļiem, latvieša dzīve nav iedomājama bez šī ēdiena. Jums jāpagaršo kartupeļu pankūkas kādā no vietējiem restorāniem, tomēr pārliecinieties, kas tās tiek piedāvātas ar krējumu.

Dilles

Tur ir kaut kas īpašs ar dillēm Baltijas valstīs, kas padara tās tik īpašas un populāras no visiem zaļumiem. Jūs visdrīzāk atradīsiet kādas dilles katrā no latviešu ēdieniem, ieskaitot kūpinātu zivi, kartupeļu pankūkas vai ceptas sēnes.